Stikkord

, , ,

Akkurat nå er klokken snart halv tolv denne vakre sommerkvelden på Østlandet. Det er fremdeles 20 grader utenfor døren min og jeg har laget meg noen timer i utesengen min tidligere i kveld.

Den utesengen ble mitt tilholdssted stort sett hele sommeren 2010. Da snakker jeg om alle døgnets timer. Nesten. Jeg fikk en tanke den våren om at det måtte være deilig å kunne ligge ute når det gikk mot sommer istedenfor å befinne meg på soverommet igjennom de kommende ukene også. Siden februar hadde jeg vært å finne nettopp på soverommet. I min seng. Kroppen min virket ikke. Den ropte høyt. Nektet å la meg fungere. Jeg som hadde vært «høyt og lavt» i åresvis… etterhvert så jeg jo sammenhengen, men det er en annen historie.

Vel. Det ble uteseng og den bodde jeg i igjennom denne sommeren. Der var det godt å være. Kunne kjenne frisk luft i nesen og la tankene forsøke å gripe tak i det gode selvom kroppen tok fra meg nesten all energi.

Høsten 2010 endte et besøk hos en revmatolog med ordet FIBROMYALGI på min journal. Alle brikkene falt på plass. Jeg kunne krysse av – check – på alle symptomer som er listet opp som tilhørende dette monsteret og på et vis var det godt å få en større forståelse for hva som skjedde i kroppen min.

I dag lever jeg uten symtpomer på sykdommen. Veien var lang. Først når jeg begynte å tenke helhelig – både kropp, sinn og sjel, så fikk jeg respons fra kroppen. Fire områder grep jeg tak i:

  • Fysisk aktivitet
  • Kosthold
  • Søvn
  • Tankemønstre

Jeg ble svært så fysisk aktiv. Ble fortalt da jeg var på rehabilitering at fysisk aktivitet måtte på plass. Ok. Her skal ingenting gjøres halvveis og jeg var oppe i 14-16 timer variert trening/uke en lang stund. Når jeg trente hadde jeg ikke vondt en plass. Ingen smerter. Varm og god i kroppen og godt med O2 til alle kroppens celler. Hvordan jeg hadde det når jeg ikke var varm lenger, skal jeg ikke forsøke å beskrive. Det beste jeg da kunne gjøre var å brekke kroppen ut på ny løpetur.

Kombinert med trening, gjorde jeg strekking til nærmest full jobb. Jeg strakk kroppen i ulike posisjoner flere ganger om dagen. Som et ledd i dette oppdaget jeg YOGA – og halleluja!!! Medisin! Denne oppdagelsen førte meg senere til å bli instruktør i Medisinsk Yoga. Du snakker om medisin. Jeg er avhengig og den holder meg altså symptomfri! Dette i kombinasjon med litt til….

Så var det kostholdet da…. for meg er sukker gift. Juni 2011 kuttet jeg sukker helt og holdent. Jeg var streng. Tok vekk mest mulig av alt spiselig som omdannes til sukker i kroppen. Leste alt jeg kom over og gjorde også dette til et seriøst studium. Var igjennom 14 dager «avrusing» og vips! Hjelpes meg for et svar fra kroppen! Når jeg senere innimellom har syndet (holdt meg helt vekk i over 1 år), så har jeg måttet betale for det. I skrivende stund betaler jeg igjen, for jeg har nettopp kommet hjem fra en uke på Kreta og det var ikke lavkarbokost jeg inntok da. Etter den søte kløe kommer den sure svie…. Sånn er det.

Søvn er superviktig. Det ble ekstremt viktig for meg å få orden på søvnmønsteret. Jeg oppdaget at Yoga var til god hjelp. Jeg begynte å sove bedre når jeg praktiserte yoga. I tillegg gjorde jeg bruk av meditasjon. Aktivt. Fikk stressnivået ned i kroppen. Indre ro. Når den indre roen er på plass så tror ikke kroppen at det kommer en løve inn av soveromsdøren hvert øyeblikk… den setter altså ikke igang den fysiologiske reaksjoen som stress medfører og dermed er det også mulig å få sove. Som kjent er det ikke mulig å skaffe seg god søvn om man lever i en kropp som venter på løven! Da skal vi jo enten sloss eller løpe! RO er altså nøkkelordet. Dette kombinert med faste rutiner.

Uten god og tilstrekkelig søvn har ikke kroppen sjans til å bli restituert. Spenninger sitter i kroppen osv osv.

Til slutt stod altså tankemønstre på timeplanen. Her var det et stort lerret å bleke. Virkelig. Jeg løste dette ved å lære meg NLP. I dag lever jeg i det jeg kaller «en ikke problem verden». Det betyr ikke at jeg ikke har utfordringer og begrensende tanker lenger. Hemmeligheten er at jeg ikke tror på dem FØR jeg velger å tro på dem! Da velger jeg det fordi det er best for meg….. Det er heller sjelden at begrensende og negative tanker gjør meg godt, så jeg går en runde med meg selv og holder fokus på: Hva trenger Monica? Hva gjør Monica godt? Hva ønsker Monica? Når jeg besvarer disse spørsmålene og bruker svarene til å besvare de negative tankene – altså velge å ikke tro på de tankene som kommer – vel… hva tror dere skjer? 🙂

I dag lever jeg altså i en verden hvor jeg ikke har symptomer på sykdom. Jeg vet at det er mulig. Bevissthet. Fokus. Tankekraft og alt som bidrar til vekst og utvikling. Dette er medisinen. Alt dette har jeg tatt med meg inn i etableringen av Gaia Balanse.

Dette er et tema det helt sikkert kommer til å bli skrevet mer om her i bloggen… I mellomtiden kan du godt besøke http://www.gaiabalanse.no og lese litt mer av historien om du har lyst. Du er varmt velkommen!

Lag gyldne øyeblikk og still deg selv spørsmålet; hva om jeg valgte å være min egen beste venn? Hva ville jeg gi meg selv da? Hvordan ville jeg ha sørget for å ta vare på meg selv slik jeg velger å ta vare på andre?

Varm hilsen fra mitt hjerte – Monica

(Gaia Balanse har en side på Facebook også. Jeg har ikke mestret å finne ut av hvordan jeg linker til den her inne, men om du søker på Gaia Balanse så kommer nok siden opp. Jeg blir selvsagt jublende glad for hver nye liker! Velkommen er du!)

486514_3159758527656_1152502188_n