Stikkord

, , , , , , ,

Kjære leser!

Hvor høy er din julelist? Hvor god er du til å hoppe høyde? Hvis du er en godt trent, svært spenstig og en teknisk komplett høydehopper som spretter over 220 cm, så kan jo den listen ligge akkurat der. Da vet du også alt om hvor viktig restitusjon og rett mat er, og du kan sørge for nødvendig balanse slik at du faktisk kan nyte julen.

Er du, som meg, ikke en komplett høydehopper som er klar for et slikt stunt? Vel. Da må den listen ned om du skal bedrive ivaretakelse av deg selv i ditt eget liv.

Det er ditt valg.

I mange år har jeg gjort valg før jul som om jeg skulle tro jeg kunne hoppe høyde. Selvsagt skulle det bakes. Ikke 7 slag, men helst flere. Om noen faktisk spiste disse kakene? Ofte ble det hentet inn julebokser fra lagring som måtte tømmes for gamle julekaker slik at de kunne fylles med nye. At dette hadde en tendens til å gjenta seg, vel. Det sier kanskje det meste! Det var inn- og ut kaker i åresvis! Alikevell stanset jeg ikke! Det skulle jo bakes!

Selvsagt skulle det vaskes. Ikke normal rengjøring slik at helsen får sitt i forhold til inneklima, men fra gulv til tak. Jeg må i mange år ha «trodd» at jeg skulle feire jul inne i kjøkkenskapene! I dag vet jeg jo at jeg aldri har gjort nettopp det. Feiret julen inne i kjøkkenskapene, men hvorfor i alle dager var det sååå viktig å få de vasket på innsiden til jul da???

Har du feiret jul inne i dine kjøkkenskap noen gang?!

Er lukten av grønnsåpe noe du også forbinder med jul? Det har kommet meg for øret at jeg muligens er en smule gammeldags når det kommer til dette, men dog. Jeg vasket med grønnsåpe. I mange år. Det luktet jo jul! Det skulle være sånn!

Julepyntet hus. Fra a til å. Senest i går, da jeg møtte en venninne jeg har kjent i mange år, så fikk jeg spørsmålet; «Monica? Huset ditt er vel like nyyydelig pyntet i år som ellers? Det er virkelig jul hos deg!». Vel……

Julegavene skulle være handlet inn i god tid. Nøye planlagt. Listeføring i lang tid. Pakket inn i det aller fineste papiret som måtte jaktes på, helst med et personlig dikt sammen til og fra og absolutt bruk av kreativitet på alle måter. Ikke en, to eller tre pakker. MEN alle!

Det sosiale livet skulle virkelig få en oppsving i denne tiden også. Julelunsj og julebord skrevet med rød skrift i kalenderen så det til slutt var vanskelig å klemme inn noe annet…

Vel. Jeg skal ikke gå nærmere inn på hva jeg faktisk har bedrevet av julesysler i mange år tidligere. Det er flere ingredienser i en julelist på 220 cm. I dag er den redusert til 20 cm og jeg har allerede lett skrittet over….

Kakebaking ble unnagjort sist søndag. Småjentene mine på 12 år bakte pepperkaker. Jeg stekte krumkaker (for de blir faktisk spist!!!), samtidig som jeg sang meditasjonssanger. Vips! Så var julebaksten i boks. At jeg hentet inn tomme bokser fra boden, var en bekreftelse på at jeg allerede til jul i fjor var på rett vei….

Kjøkkenskapene skal absolutt ikke vaskes. Jeg feirer absolutt ikke jul inne i dem og om jeg skulle ha gjort det, så hadde de ikke blitt vasket uansett. Huset ellers kommer til å få en runde normal rengjøring et par dager før den julekvelden og så er det bra med det.

Grønnsåpelukten? Vel. Den er fremdeles deilig. Det løser jeg med å plassere ut noen små skåler med en dæsj grønnsåpe. En under sofa, en under kommoden og en rundt et hjørne. Så har husmora gjort det hun velger å gjøre!

Julegaver blir det i år også. Selvsagt. Til barna! Pakket inn uten personlige dikt, men med omtanke og kjærlighet bak gaven.

Med en julelist på 220 cm for en som ikke kan hoppe høyde, resulterte det i manglende tilstedeværelse. Stressreaksjon i kroppen. Indre uro. På lillejulaften var tankene allerede på julaften. Bare det er nok til å skape så mye spenning i kroppen at skuldre og nakke ropte. Hodepine? Jada. På julaften planla jeg hvordan bordet skulle pyntes til ny bordsetting 1. juledag….sukk.

Manglende tilstedeværelse har en kraft i seg selv til å skape så mye stress. Tanker fra fortid og tanker om fremtid er nok. Dårlig søvn. Utslitt opplevelse. Bare det snart blir hverdag igjen…..

Med en julelist på 20 cm blir bevisste valg gjort. Behovet for ro og tilstedeværelse blir ivaretatt. Fokus på det som er viktig er i bevisstheten. Dette året har jeg enda mer trening på akkurat dette og jeg gleder meg til å virkelig være tilstede i alle øyeblikkene som blir meg gitt igjennom julen. Øyeblikk av takknemlighet og glede.

Det å få samle barna rundt julebordet skal nytes i hvert eneste øyeblikk! Jeg har mange år å ta igjen. I altfor mange år har jeg gått glipp av det hele. Aldri i verden om jeg velger det igjen!

Lag førjulsdagene til det best for deg videre!

Hva kan du gjøre for å senke din julelist? Skal du hoppe over 220 cm så sørg for nok restitusjon, rett påfyll av brensel og nødvendig tilstedeværelse mens du hopper!

Sender mange gode tanker din vei!

Varm hilsen fra hjerte, Monica

Hjemmeside

Facebook

149292_1409154283644_2338868_n