Kjære leser!

Jeg kommer aldri til å slutte å si akkurat det som står i overskriften til dette innlegget. At du kan bruke din pust til å ta godt vare på deg selv, er det absolutt ingen tvil om.

At du kan puste deg ut av uro til ro, at du kan puste deg til mindre smerter, at du kan puste deg ut av en anspent kropp, at du kan puste ditt høyere blodtrykk til et lavere, at du kan bruke pusten din til å få en bedre fordøyelse, at du kan puste deg ut av hodepine, at du kan puste deg ut av følelser som ikke er gode….

Du kan puste deg ut av tankekaos!

At du kan puste deg friskere! At du kan puste deg gladere! At du kan puste deg mer bevisst! At du kan puste deg til større tolmodighet!

Jeg kommer aldri til å slutte å si dette, før det ikke er mer pust igjen i meg!

Det går ikke an å puste den lange, dype yogiske pusten og samtidig ha en stressreaksjon på innsiden. Tør jeg igjen nevne at det er stress som gir oss mange av symptomene på sykdom? Kilden til svært mange av de vanligste helseplagene i dag er stressrelatert!

Når har du tenkt å begynne å puste helsefremmende? Gi deg selv den treningen som må til? Du løper kanskje på tredemølle, svetter rundt i treningssalen, løfter vekter… Trening er jo så viktig, men har du tenkt på at den virkelige viktige treningen – pusten – ikke får plass?

I den senere tiden har det kommet meg gjentatte ganger for øret at noen uttaler at dette bare er tull. At det er provoserende å høre meg dele av kunnskap som de slettes ikke tror på. At jeg faktisk sier at pusten kan hjelpe til med alt det som er nevnt overfor, og enda mer! Vel. Det får stå for deres regning. Det kan stå kø utenfor Gaia Balanse av mennesker som hevder dette uten at jeg kommer til å slutte å si det.

MEN at det kan være utfordrende å begynne å puste helsefremmende pust inn i en kropp som har hatt stresspust i mange år, er helt sant. Det er der utfordringen ligger. Kroppen vil protestere. Diafragma (muskelen som ligger som et seil i bukhulen – også kalt pustemuskelen) er ikke elastisk lenger. Det vil være kreve trening (som gjelder alle andre muskler i kroppen også) om vi ønsker at den skal bli elastisk og hensiktsmessig for oss igjen slik at vi kan få luften helt ned i lungene og begynne å puste på en slik måte som vi en gang gjorde det. Da vi var barn. Før stresset tok oss.

Når kroppen skrur på sin stressrespons, som ikke er viljestyrt, men som skjer fordi sinnet tolker noe via sansene som en fare, så vil alle musklene i hele kroppen bli anspent. Også diafragma. Dermed flyttes pusten over diafragma og du puster raskere, for at kroppen skal få nok luft og pusten stopper i brystet.

Når årene går vil også musklene i brystet ditt ha blitt anspent på grunn av alt stresset. Da vil pusten stoppe ved kragebenet. Det er helt umulig å ha en helsefremmende pust med en pust i brystet/kragebenet over lenger tid. Det sier seg selv. Lungene våre stopper langt nede på ryggen. Under siste ribben. Det er det gassutvekslingen er god for oss.

Vel. Hva skjer da med kroppen? Når det ikke er hensiktsmessig pust?

Spent muskulatur vil protestere når du begynner å tøye på det. Betyr det at det er dumt å tøye? I tillegg rommer kroppen din følelser. De er gamle. De er kraftfulle. Når du begynner å øve på pusten så kan det hende at du møter noen av disse. Hva betyr det? At du skal slutte å puste?

Nok om pust i dag…

Pust på! Gi deg selv egen ivaretakelse! Pusten må ned i magen!

Pust inn og ut helst igjennom nesen.

Når du puster inn så spenn ut magen. Send luften ned i magen og la magen bli stor som en ballong. Kan du også fylle inn luft i svaien på ryggen? Når det er fullt der nede, så fortsetter du å puste inn oppover i overkroppen. La brystkassen heve seg. Utvide seg både foran, bak og på siden. Siste pust går inn til kragebenet. Da er det fullt og klart for utpust. Pust rolig ut og se om du kan la pusten bli en bølge ut av kroppen også hvor brystet synker ned før magen. Fortsett. Finn din pust. Lange, dype pust. Ingen prestasjon. Sånn det blir, så blir det. For hvert pust er du på vei til å skape store endringer i din kropp og ditt sinn.

Tre lange, dype pust utgjør en forskjell. Utover det er det lurt å legge inn tid for trening. 5 minutter. 10 minutter. JIPPI!!!

Fra hjertet – Monica

Facebook

Hjemmeside

1461333_647881011931336_425959857_n